Пациентската организация Заедно с теб изразява несъгласие с предложеното отпадане на

...
Пациентската организация Заедно с теб изразява несъгласие с предложеното отпадане на
Коментари Харесай

Пациентски организации: Здравето не е обществена поръчка

Пациентската организация " Заедно с теб " показва несъгласие с препоръчаното отпадане на алинея 8 на член 14 от Закона за публичните поръчки (ЗОП), съгласно което здравноосигурените пациенти ще бъдат лишени от правото на равнопоставен достъп до лечение и свободата да избират медицински реализатор.

Предложението за унищожаване на алинея 8 член 14 от Закон за обществените поръчки ще наложи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да организира процедури по Закона за публичните поръчки при закупуване на здравна помощ, стоматологични услуги и лекарствено лекуване. Това ще затрудни българските пациенти, както и здравноосигурените жители на други държави-членки на Европейски Съюз, в упражняването на техните здравноосигурителни права в България.

НЗОК е осигурителна институция, която покрива избрани опасности на здравноосигурените лица, като заплаща за здравна помощ, стоматологични услуги и медикаменти при избрани болести. Всеки здравноосигурен жител има правото тези опасности да бъдат покрити при равнопоставени условия.

Ако препоръчаното изменение влезе в действие, НЗОК ще подписва контракти единствено с най-ниските цени в избрана категория, което ще пречи на други медицински реализатори да вземат участие в процеса. Това значи, че пациентите ще изгубят свободата си да избират всяко здравно заведение и реализатор на медицински услуги.

В момента договорите, сключвани от НЗОК с медицински и стоматологични реализатори, както и договорите за заплащане и отстъпки на медикаменти, медицински произведения и помощни средства, се подписват по реда на Закона за здравното обезпечаване, без да се ползва Законът за публичните поръчки.

Не е ясно по какви критерии ще се подписват договорите между НЗОК и медицинските заведения. Поради липса на система за оценка на качеството на предлаганите услуги, това не може да бъде оценено.

Също по този начин, може да зародят проблеми с липса на медикаменти, защото не е ясно по какъв начин ще се организират търговете. Обвързването с публичните поръчки може да докара до дефицит или закъснение на доставките, в случай че се апелират търговете.

Тези промени ще доведат до безпорядък в здравната система и ще усложнят доста процеса на подписване на контракти сред НЗОК и доставчиците на медицински услуги. Неясните критерии за избор на сътрудници ще основат плодородна почва за корупция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР